Wat is de online bronnencheck in de Wwft-check?

Mick

Laatste update 3 maanden geleden

Introductie


Tijdens het gebruik van de Wwft-check vindt er een automatische online bronnencheck plaats. Daarvoor maken wij gebruik van de services van Scope. Als hierin iemand (of meerdere personen) naar boven komt, wordt de relatie gevraagd om zichzelf te selecteren, of een reden te geven waarom zij niet deze persoon/personen zijn.

Lijst van uitgevoerde checks

Tijdens het gebruik van de Wwft-check vindt er een automatische online bronnencheck plaats. Daarvoor maken wij gebruik van de services van Scope. Op basis van de roepnaam, achternaam, geboortedatum en nationaliteit van de cliënt controleren wij in de Wwft-check of de cliënt mogelijk voorkomt in een van de volgende bronnen. Aanwezigheid kan leiden tot een verhoogd risico en is in veel gevallen reden tot verscherpt cliëntenonderzoek

Wij voeren een aantal online bronnenchecks uit, wat betekent dat als jouw klant voorkomt op minimaal één van de volgende lijsten, je hier een melding van krijgt in het PDF-rapport. Lijst van uitgevoerde checks:


  • Actieve en historische sancties: Er wordt gekeken of jouw klant op een sanctielijst voorkomt. Sancties zijn internationale maatregelen tegen een persoon of bedrijf naar aanleiding van een schendig of bedreiging van de internationale vrede en/of veiligheid.

  • Politiek prominente personen (PPP’s): Er wordt gekeken of jouw klant beschouwd wordt als een politiek prominent persoon. Dit zijn vaak staatshoofden of politici. Familieleden van een PPP vormen ook een verhoogd risico. Gezien dit niet altijd juist in de bronnen staat, hebben we dit tevens aan jouw klant gevraagd in stap 2.

  • Negatieve media: Er wordt gecontroleerd of er ergens negatieve publiciteit te vinden is over jouw klant. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij een PPP of een beroemde klant.

  • Wetshandhavingsinstanties: Er wordt gekeken of jouw klant onder toezicht staat van een wetshandhaver. Internationale en nationale opsporingslijsten worden gecontroleerd, zoals Interpol.

  • Financiële toezichthouders: Er wordt gekeken of jouw klant onder toezicht staat van een financiële regelgevende instantie. In Nederland zijn dit de AFM of DNB.

  • Insolventieregister en insolventievermelding: Er wordt gekeken of jouw klant staat geregistreerd in het Nederlandse insolventie register. Daarnaast wordt ook gekeken naar mogelijke insolventie vermeldingen in internationale media.

  • Curatele- en bewindregister: Er wordt gekeken of jouw klant staat geregistreerd in een curatele- en bewindregister. Als iemand in een curatele- of bewindregister voorkomt, kan iemand niet meer zelf beslissen over zijn/haar financiën.

  • Gediskwalificeerd bestuurder: E r wordt gekeken of jouw klant een gediskwalificeerde bestuurder betreft. Als een persoon een bestuurdersverbod opgelegd heeft gekregen betekent dat dat hij/zij onbekwaam is verklaard als directeur.

  • Geografisch risico: Als laatste wordt gecheckt op meerdere risicolanden-lijsten. Onder andere de FATF lijst en de hoog-risicolanden lijst van de Europese Unie.

Uitkomsten online bronnencheck

Er zijn drie mogelijke scenario’s voor wat betreft de uitkomsten van de online bronnencheck:

  • Geen resultaten gevonden

  • Één of meerdere mogelijke resultaten gevonden

Geen resultaten gevonden

Als er geen personen zijn gevonden betekent dat dat de relatie niet voorkomt in de doorzochte online bronnen. Dit is goed nieuws en betekent dan ook dat er geen aanvullend onderzoek gedaan hoeft te worden. Blijf daarbij natuurlijk wel rekening houden met de overige indicatoren in het rapport.

Één of meerdere resultaten gevonden

Als er één of meerdere personen zijn gevonden die op jouw klant lijkt, moet de klant zichzelf uit de lijst selecteren, óf uitleggen waarom zij niet één van de gevonden personen zijn. In beide gevallen is aanvullend onderzoek door de makelaar nodig.

  • Als de klant zichzelf heeft geselecteerd uit de lijst is er een verhoogd risico op witwassen of financiering van terrorrisme en moet je een verscherpt cliëntonderzoek doen.

    • Je herkent deze situatie doordat het rapport aangeeft in welke bronnen de klant voorkomt. Het rapport bevat ook een bijlage met alle gevonden details uit die bronnen.

    • Noteer de uitkomsten van dat onderzoek in het opmerkingen en bijlage veld in het Wwft-dossier in Realworks.

  • Als de klant heeft aangeven niet één van de gevonden personen te zijn moet je controleren of dit klopt.

    • Je herkent deze situatie doordat het rapport vermeldt: “Resultaat van de check: Geen van de gevonden personen” met daarbij de verklaring van de klant.

    • Gebruik voor je aanvullend onderzoek de bijlage in het Wwft-rapport met de lijst van alle gevonden personen en controleer of de uitleg van de relatie acceptabel is. Ben je het niet eens met de klant, dan kan dat betekenen dat er toch een verhoogd risico is en moet je een verscherpt cliëntonderzoek doen. Ben je het wel eens met de klant, noteer dat dan in het opmerkingen-veld in het Wwft-dossier in Realworks. Er is dan geen verhoogd risico en je hoeft geen verscherpt cliëntonderzoek te doen.

Nog steeds hulp nodig? Stuur ons een bericht